+Follow | Dashboard
I believe in Islam. I believe in Allah and peace.
aishOSEM?
About | Links | Stuff

| h o m e | | f a c e b o o k | | t w i t t e r | | i n s t a g r a m |


Heyy you! Assalamualaikum! Welcome to my World. Thanks for visiting.
hanya lakaran rasa dari gadis yang penuh perasaan.heuheu.

Be nice here.

-aish-
bottom







The Story Begins!

kalam suci ;)
Sunday, October 24, 2010 | 10:18 PM | 0 cakap cakap
assalamualaikum.. ;) haaa.hari nie aq nk buat entry soleh soleh solehah sket..haha.. erm,,oke oke..aq nk cite sket la kan psl al-quran nie..hurmm,,same ade kite sdr atao tak,,masih ramai lg yg tak menunaikan hak al-quran nie.hurm,,tao bace,,tp tak mengamalknnye.. stakat tggu mlm jumaat,bace yassin..oke oke,,mmg la tak slh,bagus pong,,tp cane plak dgn surah2 yg laen?144 surah,6660 ayat..kalo tak bace, cane nk jwb kalo ditanye kelak?

ade jgk yg ta slalu bace sbb ta lancar katenye..ya allah,,da tak slalu bace,nk lancar mcm mane awk? ade satu riwayat nie,; Daripada Aisyah r.a. telah berkata: Bersabda Rasulullah S.A.W. : Orang yang membaca Al Quran dan susah untuk menyebut ayatnya ia mendapat dua pahala.( Riwayat Bukhari & Muslim )..haaaa,,see! dpt due lg..allah tu maha pemurah,,walao pon kite ta lancar bace kalam allah tu,kalo kite sentiase try dan try dan try lg,,insyaalah allah akn bantu,da tuh,,dpt ganjaran lg.subhanallah..Daripada Abdullah Bin 'Umru Bin Al 'As r.a. Nabi Muhammad S.A.W. bersabda : Satu masa nanti akan dikatakan kepada orang yang membaca Al Quran: Bacalah, perbaikkilah dan perelokkanlah bacaan Al Quran sepertimana engkau memperelokkan urusan di dunia, sesungguhnya tempat engkau akan ditentukan di akhir ayat yang engkau bacakan.( Riwayat Abu Daud dan Tarmizi dan beliau berkata : Hadis ini hasan sahih )

hurmm,aq penah dgr satu ceramah nie,,kite sharus nye menunaikan hak alquran,,hak dy adalah,katam 2 kali dlm stahun..huish,,mampu kah kite..aq sndr sdg berusehe.. same2 lah yeah.. hurmm,,kalo rase ta mmpu,,try sket2,,at least satuh muke surat sehari pong oke wat..Daripada Ibnu Mas'ud r.a. ia berkata : Barangsiapa yang membaca satu huruf daripada Al Quran maka baginya satu kebaikan, satu kebaikan menyamai dengan sepuluh pahala, aku tidak bermaksud : Alif , Lam , Mim ialah satu huruf, tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf.( Riwayat Ad Darimi Tarmizi, beliau berkata hadis ini hasan sahih ) cume nak ngn tanak je,,tp kalo da niat mmg mls nk bace,,mmg tak lah kn..nates byk sgt tuh..haha.. kalo mndalami maksud nye,,lg serunuk tao..mcm2 cerite ade dlm tuh..allah maha kaye weyh,,try lah..sbb al-quran tuh yg akn dtg bantu kite satu hari nnt.Daripada Abu Umamah r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda: Bacalah Al Quran sesungguhnya ia akan datang di hari kiamat sebagai syafa'at kepada pembacanya.( Riwayat Muslim )..


aq hanye nk berkongsi,,nk mmberi nasihat rase mcm tak layak pong,,cume same2 mengingatkn.. aq sendiri masih berusehe nk mendalami ayat2 allah nie..tak lame pon weyh,,it just take bout 15 minutes per day..oke la tuh kn,,kite ade 24 jam,,pndai2 deal la kn..hee.. sory yeah kalo ade yg terase ke hape ke..aq pong insan biase.. ;) wittt witttt.. let start oke!

Labels:


Older Post . Newer Post




Copyright© All Rights Reserved. Fully owned by YOU.