+Follow | Dashboard
I believe in Islam. I believe in Allah and peace.
aishOSEM?
About | Links | Stuff

| h o m e | | f a c e b o o k | | t w i t t e r | | i n s t a g r a m |


Heyy you! Assalamualaikum! Welcome to my World. Thanks for visiting.
hanya lakaran rasa dari gadis yang penuh perasaan.heuheu.

Be nice here.

-aish-
bottom







The Story Begins!

tak senang tapi insyaAllah tak susah,
Tuesday, August 16, 2011 | 4:22 AM | 1 cakap cakap
Assalamualaikum, :)

awak awak,,ni entry utk awk.ye, awak lahh,kawan sy yg sy syg sgt2.. hihi.. XOXO

kaw kawan baik aq,betul tak tipuuuu.. kaw slalu ade bile aq perlukan kaw.kalao aq tak perlukan kaw pun kaw slalu sebok2 nk ade dlm hidup aq. HAHAHA.. tak lahh.. ;p bile aq ade problem, kaw suke balas msg lambat2 sbb type msg 6 page. HAHA. buat aq nangis,, dan terpikir, bile kaw dah ade cucu nnt kaw nk msg aq lagi tak. ekeke.. ;p

bile aq mule masuk bidang2 cinte,kaw gelak dlm hati kan,sbb bagi kaw, aq adik kaw kan.kan kan? ckp ye! kaw igt aq same mcm 13 tahun dulu yg kite knl tu. kaw suke ckp aq tak matang! grr.. ye laa,,kaw kakak. =.='

bile aq ckp aq nk berhijrah,kaw shock kan snanye,. haha. aq pun shock kut. erkk. kaw ckp aq dah matanggg,,ouh mann,.osem! finally. hihi.. ;)


kaw tao? susah nye lah haih utk face semua nie. bukan lah susah ape.but then aq kadang2 mcm berperang dgn perasaan sendiri.perasaan vs zikrullah.. aq buat keputusan and yes,keputusan tu aq yg decide sendiri. aq nk jadi a better muslimah.. and,masa tu kaw masih dgn aq. kaw sokong aq kan. and i was like nk pegi ruma kaw nk peluk kaw kuat2. bile aq nk berhadapan dgn si dia, kaw masih ade dgn aq.dgr aq sroottt sreetttt nangis nangis..haha..muahh muahh cium kat pipi. ;p

tp aq bukan lah sekuat mana. aq tak lah tukar terus menjadi seperti serikandi serikandi terdahulu..aq tak lah terus menjadi seperti ustazah yg sentiase berdakwah.. aq tak lah terus menjadi remaja muslimah yg petah dan pantas berkata kata tentang iman dan islam. i'm not that good. bukan "not" tp "not yet".insyaAllah..

kaw kenal aq kan?? kaw kenal gaya bahasa pertuturan aq kan? ya Allah,tuhan je lah yg tahu mcm mana aq nk ubah lidah seiring dgn hati. kadang2 aq terlepas ckp yg tak elok tak elok,astaghfirullahh.. kadang2 nada suara aq bercakap ngn kakak kakak dan abg abg aq tak sesuai.yet,aq rasa bersalah gila. nape lah kadang2 aq tak mampu bendung lidah aq.. solution,sampai hantar msg say sory kat diorg..tak ke diorg pelik? haha. ape je kann..

kaw tao gaya aq kan,kaw tao dress up aq kan dulu dulu. tak lah bergaya habis,tp aq suka semua yg nampak cantik kan.smpikan skrg ni,aq tgok kat kedai,hati aq kadang2 tak terbendung nk lagi gaya gaya tu semua. astaghfirullahh.. aq cuba lawan nafsu..aq muhasabah diri dan ckp ngn diri sendiri,aq dah pilih jalan nie,dan aq yakin jalan ni adlh jalan yg terbaik.aq da tak buleh nk pandang blakang.berlawan dgn diri sendiri.sentiasa cuba utk istiqamah.tak senang,tp aq yakin tak susah.

Alhamdulillah skrg aq rase aq da break the rule lah kot. sigh.ade rule kah.hhaa. tak lah.aq cuba berpakaian yg betul dan benar benar betul ,bukan betul tipu tipu. erk? =.=' alhamdulillah lengkap tutup dr atas ke kuku kaki.insyaAllah..and yes,aq rasa sgt selesa dan sgt secure. astaghfirullah,terkadang aq terwujub dan tak terikhlas. tp cpt2 aq istighfar. bagi aq ,tak senang nk ikhlas,tp insyaAllah tak susah.kaw fhm kan? :) smlm,abg ayol blk keja,soh bukak gate,dan honn byk kali. aq cm gabra kot kejap.haha. aq tengok kiri kanan,lari mcm lipas kudung, bukak pagar,nasib baik takde org.aq rasa mcm aq berbogel kat luar rumah bile aq tak berhijab.astaghfirullah.sedih plak bile aq da masuk rumah dan aq fikir blk aq keluar dr pintu rumah tanpa hijab? ape gune aq tutup litup berstokin tangan stokin kaki bila kluar jalan jalan kalao aq bukak gate tak berhijab. ya Allah.. :'( aq masih cuba utk bendung diri aq..aq sentiasa yakin pada Dia ,hanya Dia yg mampu tlg aq.. kaw doakan aq eh? <3

nk berubah mmg susah,tp nk istiqamah dgn perubahan tu lagi susa.subhanallah,tuhan je yg tao. aq tak kuat mane,iman aq sgt lah cetek. berlawan dgn nafsu dan perasaan sendiri.. :( tp aq kena teruskan kan?yes..aq kena berjihad :')


kaw kenal family aq kan?kaw tao diorg mcm mane kan? kaw da lame kenal family aq. family aq biase2 je.. tp hati aq sentiase doakan mereka or kami semua menjadi luar biasa. luar biasa dr segi akidah nya,luar biasa dr segi iman nya, luar biasa dari segi zahir dan batin..tp aq tao,tak semudah tu. hanya Alhamdulillah yg mampu aq kluarkan selagi family aq masih berlandas pada agama ,cuma nya sekadar "biasa biasa" dan bukan "luar biasa"..

mmg lahhh org slalu ckp 'alahhh,,yg pakai tudung plus tutup litup pun bukan nya semua baik..yg tak pakai tudung bukan nya jahat' .err,org slalu ckp mcm tu kn..aq pun dulu2 pernah terfikir mcm tu,tp skrg baru aq faham, pakaian yg lengkap di sisi islam tu sebenarnya menzahirkan keimanan kita :) aq cuba utk menzahirkan ape yg terbuku kat hati,tp tak semua anggota badan aq dapat bekerja 100% seiring dgn hati aq yg sentiase nk jadi muslimah yg baik pertuturannya,yg sentiase mnjaga adab nya,yg sentiasa membendung perwatakan dirinya, yg sentiase down to earth lah org kate. :) tapi tak senang.. 19 tahun hidup dgn diri yg huha huha,mulut tak terjaga,,adab kadang tersasar,,hati kadang terpesong,,gelak kuat kuat,,perkara lagho jadi kembar siam 24 hour. astaghfirullahh.. nk bendung semua tu..mmg tak senang,tapi tak susah..



once i make a decision to change my self,,aq terfikir org sekeliling.aq terfikir,mcm mana penerimaan org. macam mana ngn family aq.. mcm mana ngn kawan kawan aq especially laki.. bile aq muhasabah,aq sedar yang diri aq sendiri bertanggungjawab atas diri aq sendiri.. dan aq mula yakin dengan ape yg aq pilih, walaupun bukan 100% mampu aq tukar,tp insyaAllah aq masih ade masa utk perbaiki semuanya.sampai satu masa aq terjumpa ayat nie,"Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri." dan sampai ke detik ni,aq masih berpegang teguh dgn hadith nie.dan aq cuba bina ape yang aq nak which is kekuatan yg aq yakin bule bawak aq jumpa kemanisan iman,.

buat masa ni hijrah aq masih baru.tp mashaAllah,,indah nya..satu kepuasan yg tak pernah aq rasa bile aq nangis mngadapNya..satu kepuasan yang tak terkata bila aq rindu Dia 24/7..cume nye terkadang petuturan dan perbuatan aq dgn org sekeliling tersasar.nak kena jaga semuanya,tak senang,tp insyaAllah tak susah. :')

bile kaw buat keputusan nk berubah,kaw kena brani utk itu,,tolak tepi persoalan tentang org sekeliling,tolak tepi tentang penerimaan org,tolak tepi perasaan ragu2 sama ada bole istiqamah ke tak.tolak tepi je,jangan buang. perkemaskan hati kaw,isi sebanyak bole dengan kalimah agung.kukuhkan hati,cube cari kemanisan iman,.yakin dgn diri,yakin dgn Allah..bile hati da stable,iman dah bertambah,,yet,, fikir kan tentang semua yg kaw tolak tepi masa mula mula td. fikir care terbaik mcm mane utk selesaikan perkare2 tu..jujurnya,mmg kadang2 terdetik kat hati tentang mslh2 tu,,tp kaw kena ingt,kaw nk masalah remeh nie sekarang,atau kaw nk face mslh besar kat perhitungan mahsyar nnt sbb perkara2 yg tak diredhai. =.=''' takuutttt..

well..kenape aq cerite semua ni kat kaw. aq nk bagi tao kaw,aq bukan lah kuat mane,mcm kaw slalu ckp,aq tak matangg.. ;p aq nk bagi tao kaw,,dlm perubahan mmg banyak dugaan.. aq nk bagi tao kaw, aq berubah,tapi aq belum switch 100%,it just take some times kot to complete my self as a muslimah solehah..aq nk bagi tao kaw,perasaan sekarang lagi indah dr perasaan dulu... aq nk bagi tao kaw,aq bule buat dan aq yakin kaw pun bule buat,insyaAllah.. aq nk bagi tao kaw semua nie tak senang,tp ia tak lah sesusah mana dgn bantuan dari DIA. hanya DIA...




kaw jaoh,,aq tak bule nk mengadu nie panjang2 kat kaw,jd aq tulis utk kaw.sbb aq tao kaw bace,kaw kan kate blog aq femes. hahaha..

aq tak pasti apa yg aq fikir tentang kaw, tentang niat kaw tu betul atao tak..yang pasti,aq nk kaw tahu kaw kawan aq dan aq sentiase ade kalao kaw nk story or mengadu pape.i'll be there baby! haha. takpe,mcm slalu aq ckp kat kaw,,amek mase kaw..tp kene sentiase ingt yg mase tak tggu kite. ade satu ayat nie aq pernah baca kaw wall kwn aq."The man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th",,, errr,kite tak tao ape yg akan jadi kat kite.selagi sempat,buat ape yg kite nak. :')



Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN
Belajar REDHA dari satu KETENTUAN..




insyaAllah,hanya kerana DIA
jazakillahu khair,
ukhuwah fillah abadan abada, :D



Labels: ,


Older Post . Newer Post




Copyright© All Rights Reserved. Fully owned by YOU.