+Follow | Dashboard
I believe in Islam. I believe in Allah and peace.
aishOSEM?
About | Links | Stuff

| h o m e | | f a c e b o o k | | t w i t t e r | | i n s t a g r a m |


Heyy you! Assalamualaikum! Welcome to my World. Thanks for visiting.
hanya lakaran rasa dari gadis yang penuh perasaan.heuheu.

Be nice here.

-aish-
bottom







The Story Begins!

reaksi dan mentaliti
Tuesday, September 27, 2011 | 10:27 AM | 0 cakap cakap
Assalamualaikum.. :D

holla hollaaa myamorr..auchh auchh.haha..hmm,skrg kat computer lab,class EE canceled! osem bebeyh! haha..jht kaw aish,suke plak kaw class tade.haishhh,,ape nk jadi.. oke oke,nie nak stoly stoly.. hari tu,aq di amanahkan oleh kakak ukhwah fillah aq utk cari budak tahun satu yang nk join bada.bada nie mcm geng kerohanian lahhh..kire cm usrah ke ape ke..mcm mcm tu lah kannnn..jd aq pun mcm,,erk,oke lah cari..da diamanahkan.dan personally aq rase sgt gembire sbb diberi tanggungjawab utk bantu agama Allah..sobs sobs,terharu..haha..weee.

tapi kan,in the same time,aq sgt lahhh rase takut kalau2 tade org yg berminat =.=

so,first thing aq buat is,tulis notis kat A4 paper dan tampal kat notis board blok..tell u what? tade org dtg bilik aq nk bagi name.oke gua rase mcm nk nangis..haihhh.hati mule memujuk hati, "diorg tak prasan kot?"

lepas 2 hari,aq amek keputusan utk pergi bilik ke bilik,,lebih kurang 30 bilik kot.. mase nk kluar tu,,aq da doa siap2 dah woih,mntk2 lahh ramai yg sudi nk mencari ilmu Allah same2 ngn aq..neves woih,,first time ni! haaha... gedik kaw nie aish..

pastuhhhh,, aq pun masuk lah semua bilik dgn ayat yang sama,haha.baik aq rakam dan play back je kotttt..

"assalamualaikum,ade sape2 yg berminat nk join bada tak?kire mcm aktiviti kerohanian lahhh.,contoh mcm usrah ke,ceramah ke,dan ape2 lah yg berkaitan ngn islam,,kire nye kalao korg bg name kat sini,kitorg akan inform lah bile ade event :)"


lebih kurang cm tu lah ayat omel aq. hahahaha.. dann,,mcm2 reaksi yang aq dapat..positive dan negative.. fiuhh,,mencabar iman..haha..


yg positive:
-sesudah habis ayat aq,terus ckp "nak!!!!" dgn excited. golongan nie osem weyh..omel!
-"wahhh,,bagus nye.aq nak mengrohanikan diri aq" :D
-"weyh,,jum lahh kite masuk,,rohanikan diri kite yg tak brape nk rohani nie" (smbil mengajak roomat yg lain)

yg negative;
-"aq tak cukup baik lahh"
-"erk,,tanak lah" (smbil membuat muke yg agak membuat iman aq bergoncang.haha..)
-"aq ta cukup ilmu agama lahhhh"
-"erk,,tak pe lahh.tanak.." (oke gile direct)
-"kalao join tapi cm tak jadi dtg takpe kn?tak wajib kan?" =.='



hahaha.. mcm2 reaksi sebenar nye, mcm2 jenis muke diorg buat..fiuhh,,hihi. tp sgt lahhh alhamdulillahh..lebih kurang 35 org yg tulis name :) agak luar expectation aq sbnr nye.even kakak ukhwah fillah aq tu pun mcm terkejut sbb ramai.hmm,tp tak tao lah sejauh mane tahap keseriusan mereka utk mencari kebahagian hakiki nie,insyaAllah semuanya serius! hihi..


dan,,aq agak pelik dgn mentaliti negative nie.bukan lah ape,oke la oke lahh,,serius ckp,sebelum aq jadi mcm skrg nie pun aq mcm terpikir like korg pikir.tp,,cube pikir blk,, sbb kite tade ilmu agama lah kite kena cari ilmu tu kan? sbb kite tak cukup baik lah kite kena berusaha utk kwn ngn org yg baik so that kite bule jadi better person yg Allah syg kan? kenape perlu rase malu utk cari ilmu Allah sdgkan korg tak rase malu utk join kelab2 mcm tarian,nyanyian,band,koir dan etc? kenape perlu malu dgn ayat org yg like "pekhhhh,,,join bada seyhhh,,gile lah kaw!".. aq bukan nk menunding jari,,tp it is a fact kn..oke sory kalao statement aq nie menyakitkan hati,tp aq cube utk berfikir balik,, ape yg kite semua cari dlm dunia ni..haihhh..people,plzzz,,open up ur mind,islam sgt indah,islam bukan lah mengongkong kite.believe me..sgt2 rugi kalao tak rase cinte yg amat sgt kat Allah dan rindu yang amat amat sgt kat Rasulullah.. :')


foineee,,aq bukan nk berlagak baik or perkecikkan kalian..eh nie blog aq pun kan! ske hati lah! muahahaha.. ehh tak takk,,jgn begitu,,jgn slh fhm yeah sahibah dan sahabat ana sekalian. :) tp bagi aq,,we have to open minded..


walaopun segelintir memandang aq dgn awkward,,aq takkan toleh blakang dah weyh..setiap saat aq akan cube istiqamah dan berusaha baiki diri aq..tegur aq kalao aq salah di mate kalian..tp tegur tu agak2 lahhh kannn,,jgn ahh smpi menusuk qolbu,hihi.. kite khalifah kat muke bumi nie,mmg tujuan nye utk saling mengingati,,tak semesti nye org yg baik je bule tegur org lain,,semua org berhak,dgn syarat bule terima pendapat org lain jugak dan sentiase cube baiki siri sendiri.insyaAllah..


hmm,,aq tertarik ngn satu hadis ni;

“Sesungguhnya Islam datang dalam keadaan asing dan akan kembali pula dalam keadaan asing, maka berbahagialah orang-orang dikatakan asing.” (HR. Muslim dari hadits Abu Hurairah dan Ibnu Umar radhiallahu ‘anhuma)

maksud hadis ni,,asing tu tertuju pade org yg menegakkan islam.masa zaman Rasulullah,,org2 yg menyembah Allah dikatakan asing sbb menyembah sesuatu yg tak nampak..utk skrg,,org akan pandang awkward kat org2 yg berusaha mengikut fitrah yg Allah tetap kan,kat situ lahh org tudung labuh nie semua nampak asing kat mate majoriti yg lain.lebih kurang mcm tu lah interpretasi hadis nie..jadi,,tak kesa pun jadi asing sbb "berbahagialah org yg dikatakan asing" :D

insyaAllah. sama2 kite pujuk hati utk rase cinta kat Allah dan Rasulullah s.a.w :)

slm ukhwah..




Labels:


Older Post . Newer Post




Copyright© All Rights Reserved. Fully owned by YOU.