+Follow | Dashboard
I believe in Islam. I believe in Allah and peace.
aishOSEM?
About | Links | Stuff

| h o m e | | f a c e b o o k | | t w i t t e r | | i n s t a g r a m |


Heyy you! Assalamualaikum! Welcome to my World. Thanks for visiting.
hanya lakaran rasa dari gadis yang penuh perasaan.heuheu.

Be nice here.

-aish-
bottom







The Story Begins!

berkahwin semase belajar.adakah ianya mustahil?
Wednesday, December 28, 2011 | 4:51 PM | 0 cakap cakap
Assalamualaikum.bismillahirahmanirahim. :)



uhuk uhukkk.hamboih aish.haip haip,,nak final ni woihh..apekehey kaw update blog mcm nie. ==,' btw,,hincik faiz ibrahim,ite pnjam tajuk entry awok..ekeke.


oke lets start.

persoalan nye,mustahil atao tidak?absolutely tak mustahil.yeah bebeyh.. in fact,bende baik,tak elok tangguh2..ohohoii..

but but but,,

byk bende yg perlu di considerkan ye sahibah wa sahabat.. :D

aq penah dgr satu talk dr fatimah syarha (bule cari kat utube)..it's bout kawin muda lah kan. and she said that , kawin ni mcm kite nk meredah lautan yg luas..and kite ade pilihan ,sama ade nak gerak on the spot guna sampan2 yang ade, atao kite nk sediakan kapal yg besar dan canggih dan selamat sebelum kite nk meredah lautan tu.u get what i mean? it's like kite kena ade satu persiapan yang sgt kukuh before we get into alam perkahwinan..


yes,ramai yg ckp,kawin lahh ,bule elak maksiat sume sume, is that all bout marriage?tak pon kan..kite sure ke kalao kite kawin bule elak sume maksiat..yes yes,,aq tao,thats is one of the point,dan betul lah point tu..but,byk lagi bende lain yg kite kena pikir.. buat masa ni,kite mampu ke nak jadi ibu yg baik dan berjaye didik anak2 kite untuk letak Allah 100% dlm hati mereka semua?and untuk para adam,,yakin dah cukup mental dan fizikal untuk jadi contoh terbaik yang sentiase mengamalkan ajaran al-quran dan mengamalkan sunnah Rasullullah demi untuk jadi contoh terbaik buat isteri dan anak2? hmm,,aq sendiri masih belum berjaya letak kan 100% Allah dan Rasul dlm hati..Allahuakbar,,itu sgt susah dan mencabar T_________T and yes,,ade betul nye if we get marriage,bule face itu semua same2.. tp tak semudah tu kot.. mcm perumpamaan kapal tu lahh.. sehebat mana pun pelayar yang bawak kapal tu ,kalao die pakai sampan,it is 100 times susah dari pakai kapal besauuu kan..kene ombak berkecai sudehh..haih,nauzubillah,mintak2 takkk.. :')


frens,
perasaan sayang ,cinta dan kasih tu satu fitrah.. dan ia bukan suatu yang haram,. jgn salahkan perasaan tu ogeyh..aq ulang,perasaan tu bukan haram.. it is how we manage our feelings.. oke aq share satu article ngn korang,sgt panjang,tp kaw akan fhm kalao kaw bace,kaw akan cube betul kan diri untuk tidak semena mena meletakan hukum itu dan ini.. klik SINI..

ade sorg sahibah aq,bagi article nie kat aq and mintak pendapat aq, and i was like,oke this is so true, byk lagi yg perlu aq blajar tentang islam..sbb sebelum2 nie,sume article yg aq bace,terlalu strict dgn hukum.. Islam tu mudah,tp bukan untuk dipermudah dan diperlekehkan. :) byk yg perlu kite belajar dan fahami sebelum meletakkan sesuatu hukum..


**oke itu selingan,masuk balik topik kawin nie hahh.ohoho ,loike. ;p

tak dinafikan ramai yg kawin awal skang nie.. yes yes,,ramai sgt org org yang aq kenal sibuk dah kawin lahh,,tunang lahh..aq pun nakk! haha.gatal kaw aish.. bile kite dah sayang kat seseorang en,pastinye kite mengimpikan untuk jadi halal bagi org tersebut,,kn kn kn..insyaAllah bile dah kawin,kite akan bahagia..but bahagia in what term? yakin dan pasti terlalu mudah untuk kite bahagia berlandaskan syariat Allah semata??or else,bahagia in term of duniawi.. haih.oke look,aq bukan lahh nk negative sgt..but somehow,,dalam hati kecil aq nie slalu ckp "bule ke aq bina keluarga sakinah" , "bule tak bakal suami aq bawak kapal besauu kami untuk ke jalan takwa" yeah,i know semua tak mustahil, Allah tao kerja dia, and kerja kite,selain dari berdoa,, we have to work for it,.belajar dan belajar,.belajar agama Allah.belajar untuk bina cinta Allah.. belajar how to bina rumah tangga yg berdindingkan takwa dan berbumbungkan iman..so many things kite kena belajar before kite bersiar sia kat laut.hihi..and that make me think twice,,kawin awal is fine,,but kena seiring dgn persiapan yg kukuh,rohani dan jasmani,,duniawi dan akhirat. :D


oke oke..ini cuma pendapat aq.. sape tanak kawin woihh.. aq pun nakk nakkk! haha.. tp fikir balik, SAMPAN atao KAPAL BESAUUU (besar).. kalao korg yakin,korang dah ade kapal besauu tuh,go ahead! pastinye osem bebeyh! jemput aq ehem ehemm.. ;p



slmt kawin kawin kawan kawan!
bittaufiq wannajah :D




Labels:


Older Post . Newer Post




Copyright© All Rights Reserved. Fully owned by YOU.