+Follow | Dashboard
Another day, another chance to right the wrongs of yesterday.
aishOSEM?
About | Links
| h o m e | | f a c e b o o k | | t w i t t e r | | i n s t a g r a m |



hye!aish here

Heyy you! Assalamualaikum!

Nothing much. Update setahun sekali. Cuma sayang nak delete blog ni sbb dah 10 tahun.
say what!! 10 tahun guysss. haha. So entry byk tu semua zaman hingusan.lol.

Thanks for visiting.
hanya lakaran rasa dari gadis yang penuh perasaan.heuheu.

Be nice here.

-aish-



The Story Begins!



✿ drama disebalik result. lol. ✿
Friday, February 9, 2018 | 6:14 PM | 0 cakap cakap

Pertama dan selamanya alhamdulillah. Hadza min fadhli rabbi. :’) 



So! Second sem, 3.87. Aku mmg jarang berjodoh dgn 4flat..haha. Tragis. Tp alhamdulillah. Allah tahu yg terbaik..so again, post panjang. Mcm biase lah, mmg suka buat blog kat sini. Sbb suka nak share behind the scene. Lol. Because it’s not like what you think. Did anybody think anything? Haha. Shut up. Aku nak cerita jugakkk 

Well to be honest, sepanjang semester 2 yg obviously lagi mencabar dr sem 1, aku tak meletakkan harapan tinggi pada awal semester. Serious, assignments banyak gila, project pun mencanak², but the good thing was i managed to complete the task before date submission, kecuali group project subject precast yg penuh dgn liku kehidupan tu. Yg tu hantar the last day of submission date. Haha. Ngam2.Tu citer jap lg. Ok back to the topic, lesson learned dr sem 1, mmg tak boleh buat perangai last minute. So, benda yg paling proud bukan result, tp ability to overcome the bad side of me yg mmg suka buat kerja last minute.haha.sampai adik bradik aku ckp aku bersawang lah duduk bilik. Tp takde lah semua benda pun perform siap awal. Ade lah yg kecundang jugak. Well at least better than before. As time flies, aku firm dgn decission nak go for straight A’s utk sem ni. Mmg target semua boleh makan lah kecuali subject precast concrete tu mcm cuak gak tp rasa bole kot (which is aku dpt A thank God!) PRECAST CONCRETE subject yg paling stress, yg kau masuk kelas, most of the time lecturer cuma sembang dgn gambar construction project je. Weyh sepanjang sem mmg blur habis. Dgn kena buat group project yg stressfull sbb satu group dgn foreigner yg fussy gila ya tooohannn. Dgn part aku tak siap2 sbb tak dpt jawapn and lecturer pun tak boleh nak detect silapnya. Dengan aku kena compile semua org punya part tp sbb aku ocd so jd extra stress tgok the boys punya font and margin and format yg huru hara. Sumpah stress weyh. And finally we manage to submit report yg tebal gilaaaa. 

Tiba hari exam. First paper was fine alhamdulillah. Then, paper Structure Analysis, subject yg boleh dikatakan favourite lah jugak. And aku sgt lah yakin and target A.revision gone very well. Tp aku stuck dlm dewan exam. Serious weyh. Tak sempat buat. Tak sempat check. Yg buat tu pun semua tak confirm. Aku jd mcm blur gila padahal masa study rasa dah faham dah. Sedih gila serious.and aku rasa aku fail. Serious rasa fail dgn ape yg aku buat (Mesti org ckp aku propa, tp org tak rasa perasaan aku kecewa masa tu tak dpt jawab dgn baik) tp alhamdulillah Allah bg aku B+ 🙂 Allah is sooo baik you know! Ok now precast concrete,after dah submit project tu igt dah lepas dgn azab precast. Rupanya tidak. Haha. Precast punya exam lagi tragis. Sehari sebelum tu mcm biase lah baru nak revise. The thing is tak tau nak study ape. Satu hal. Dah sepanjang sem kau tak tau ape yg dah blajar, so tak tau lah nak study ape. Stress dr pagi sampai ke malam. Malam tu, dlm pukul 10 kot (which is esok nye kau exam tp tak faham satu ape pun),,turun bawah. Tgok muka mak,pastu nangis. Weyh nangis gila weyh. Bukan nangis yg sebak2 tu, nangis yg teresak2. Peluk mak nangis lagi. Mak sampai bg air baca2 selawat kau tau! Punya lah aku mcm kena rasuk dgn hantu precast. Hahahaha! Tragik weyh. Lama gak aku duduk bertenang kat bawah. Baring kat riba mak. Weyh ni baru master, aku tak tau kalau aku amek phd kat riba sape lg aku nak baring. Wakakaka. Pastu naik atas sambung study, tido 2 jam je before exam. Mmg pulun habis. And dpt lah jawab dgn tenang, and taraaaaa A! Puas hati aku! Dah meroyan satu sem, nasib baik dpt A subject tu. Hahaha. Dramatic kan cerita? 🤣🤣 

What is so important with an A? Important lah bg aku. Walaupun mungkin tak important bg org lain. sebab mak happy bila result aku cantik, so everything yg buat mak happy adalah benda yg important. Get it? And obviously, kepuasan utk diri aku. 

To be true, yes result tak 100% menjamin masa dpn yg cerah atau peluang kerja yg hebat. I know it well. Aku dah hadap zaman result tak laku masa degree. Tp being me, i always wanted to do the best in every single thing yg aku buat. Tapi, sape yg stay dgn aku tau lah aku punya clumsy dan gelabah dan blur nye mcm mana. Somehow aku pun tak sure mcm mana aku boleh dpt good result (aku rasa good enough lah) sedangkan aku slalu blur and bahasa kasar nya mcm bodoh gila dlm kelas. Hahaha. Serious weyh, kadang² benda fundamental engineering pun mcm lembab gila nak paham. Ape lah masalah. Tp ntah lah. Allah slalu bagi the best utk aku, segan weyh dah lah kuat melagha pastu slalu lalai, tp still Allah bg yg baik². Allahu. Tak boleh nak claim byk. Allah always give me more. Alhamdulillah. 

Cop, apehal mcm panjang gila aku type. Jap, sape yg dah baca sampai sini? Serious ade org baca? Hahahaha. Maceh muah ciked. 😂 

Takde lah. Saje nak share how i feel and to come out with a conclusion, tak semua yg kita nak kite kena dpt, tp ape yg kite dpt adalah yg terbaik utk kita. Because Allah is the best planner. Kau confident dgn study kau pun, kalau dlm dewan exam kau stuck, kau stuck jugak. Applicable to our life. The least we can do is to try our best, doa, leave it to the best planner, and always be grateful. 

Sekian, sape habis bace claim gula² k. Tq lah sudi baca. Hahaha. So, sis ade lagi satu semester! Doakan yg baik² k. Jazakalllah! 

Labels:


Older Post




Copyright© All Rights Reserved. Fully owned by YOU.